Webbmaster: Kaj Kankaanpää

 

 

Vinjetten designad av

Bertel Evers,

Grankulla Finland

 

Bästa medlem!

God fortsättning på en ovanligt varm sommar. Restriktionerna gällande vårens pandemi upphävs så småningom och vi börjar förhoppningsvis gå mot normala tider. Det utlysta årsmötet i mars 2020 måste inhiberas. Nu vet vi att årets nordiska seminarium i augusti på Färöarna också har inställts.

 

Styrelsen har hållit telefonkontakt och beslutat att göra ett nytt försök och kalla till årsmöte i september. Se kallelsen nedan.

 

Samnordisk årsmötesprotokoll 2020

=====================

 

Samnordisk Pensionistkultur

 i Færøernes hovedstad

 Tórshavn 2020

Velkommen til seminaret 10. – 15. august

 

Klicka och läs hela seminarie programmet här.

 

=====================

 

 

KLICKA BILDEN HÄR OVANFÖR OCH LÄS !

 

========================

 

Årsmötes protokoll sid 1 (klicka och läs)

Årsmötes protokoll sid 2 (klicka och läs)

 

===============

 

Klicka denna rad och läs hela kompendiet.

 

======================

 

Läs hela broschyren här nedan:

 

Ålandsbroschyren sid 1, klicka denna rad.

Ålandsbroschyren sid 2, klicka denna rad.

Ålandsbroschyren sid 3, klicka denna rad.

Ålandsbroschyren sid 4, klicka denna rad.

 

SAMNORDISK PENSIONÄRSKULTUR

13 – 19.8.2017  MARIELYST, DANMARK

Sommaren 2017 samlades Samnordisk Pensionärskultur till sitt årliga seminarium i Höjskolen  Marielyst på Falster i Danmark. De 61 pensionärer som ställde upp kom från fem olika länder, Danmark, Finland, Färöarna, Norge och Sverige. Vår finländska grupp bestod av 10 personer. Årets seminarium var det 35 i ordningen och de flesta deltagarna har redan varit med otaliga gånger, så återseendets glädje och pratlusten är stor. Mottagandet på Marielyst var varmt och välkomnande, vi blev visade våra rum, varpå välkomstkaffe med danska bakverk serverades på innergården, som under lummig trädkrona var omgiven av typiska danska korshuslängor. Solen sken och det var varmt, underbar kontrast mot den sommar vi har haft i Finland.

Höjskolen Marielyst kallar sig för Danmarks ”smukkeste”, och det stämmer väl. Några hundra meter från Östersjökusten ligger höjskolen skyddad innanför det höga ”diget”, den höga vallen man byggt mot havet efter att Östersjön på 1870-talet vällt över den tidigare vallen och lagt stora delar av Falsters södra ända under vatten. Marielyst har länge varit en ”badeby” och på platsen fanns ett sommarpensionat redan i slutet av 1800-talet. Byggnaderna har utökats, där finns gott om rum för undervisning och övernattning. Nyaste tillbygget är en magnifik konsertsal med fantastisk utsikt mot trädgården. Skolan drivs av Jannie Lehmann och Christian Schou tillsammans med alla lärare i olika ämnen. Den gemensamma nämnaren var definitivt musik. Alla lärare spelade olika instrument och musiken tog de med sig när vi åkte på utflykter, både till kyrkor och på promenader i skogen. Maten var underbar, jag är säkert inte den enda som gick upp i vikt under veckan. Varje morgon började med en halv timmes ”morgenmotion”, ledd av Jannie Lehmann. Man kunde också gå ned till havet och ta sig ett 16 graders dopp.

Morgonsamlingen började alltid vid flaggstången. Första morgonen hissades Danmarks flagga och man sjöng nationalsången. Efteråt presenterade olika workshops ledare sina program för oss och vi fick välja vad vi ville delta i. Jag hade på förhand önskat mig antingen ”Naturen netop nu” eller ”Fremstilling af smykker”. Kåre Lind, som hade hand om workshopen ”Nordisk litteratur”, började sin presentation genom att på mjuk danska läsa ur Tove Janssons, Sommarboken, inledningen till kapitlet Badmorgon. Peter Sövad tog hand om dem som ville delta i ”Korsang”, Leif Thomsen undervisade i smycketillverkning och Simon Vikström lärde oss om den omgivande naturen. Första lektionen gällde träd, växter och buskar, både i teori och praktik. Vi gick en tur ned till havet, fick höra om översvämningen, hur man bygger ett hållbart ”dige”, klättrade upp på det och ned på andra sidan till en 17 km lång sandstrand, som sträckte sig norrut och söderut så långt man kunde se.  

Eftermiddagens utflykt gick till Fuglsang Kunstmuseum på Lolland. Vi fick också se nordens största tuja, ett träd som är över 150 år gammalt och man kunde gå rätt in i det, till centrum liksom. Runt omkring stod oräkneliga torra stammar, vilka möjligen var gröna i toppen. Trädets ”diameter” var några tiotal meter. Utåt såg allt ut som en hög grön vägg, inuti var belysningen trolsk. Man kunde sitta på omkull fallna stammar och lyssna på Kåre Lind och hans skickliga musicerande på flöjt. Upplevelsen var märklig. Kvällens föredrag gällde Nordisk Mytologi.

Onsdagen var en verklig utflyktsdag. Bussen åkte till Mön och Nyord. Vi besökte Elmelunde Kirke som är den äldsta stenkyrkan på Mön. Man började byggandet år 1085. Invändigt är väggarna helt täckta med fantastiskt vackra målerier. Våra guider var Simon Vikström och Peter Sövad. Peter spelade bas och Simon violin, deras musik lät bra i kyrkan. Till lunch fick vi smörrebröd i restaurang Kaj Kok. Bussen körde vidare mot Möns Klint, som vi fick se små snuttar av under en promenad längs höga gångbryggor. Där borde vi haft tillgång till en båt. På kvällen fick vi lyssna till ett intressant föredrag av Simon Vikström. Han talade om Graffiti i allmänhet och om en berömd engelsk konstnär, Banksy, vars starka och ställningstagande alster överraskande dyker upp på olika platser runt om i världen. Ändå vet inge vem denna Banksy är. Han är känd och berömd men samtidigt okänd, intressant.  

På torsdagsmorgonen var det tur för Finlands Flagga. Temat Finland fortsatte under morgonsamlingen i och med att den finska gruppen valt att uppföra sitt eget programbidrag den förmiddagen. Alf Skogster, tillsammans med övriga deltagare från Grankulla, hade satt ihop ett fint program, ”Finland 100 År”. Idén var att påvisa att visst är Finland äldre än 100 år. Så berättandet började från ca 1000 år tillbaka. Alla uppträdande var klädda i vitt och blått, videobilder visades och ett litet krigsbarn uppenbarade sig med autentisk adresslapp om halsen. Publiken fick höra mycket som de inte tidigare visste om Finland. Till slut spelades Finlandiahymnen av Jean Sibelius. Uppträdandet fick stående ovationer och många frågor och diskussioner uppstod i efterhand. Bra gjort Grankulla!

Torsdagseftermiddagen gjordes ännu en utflykt till Maribo Domkirke på Lolland och en seglats på Maribosöerne. Fågellivet var rikt, vi såg en havsörn och sothönorna på land hade märkligt stora, tvärrandiga fötter. På kvällen uppförde de övriga länderna sina egna programbidrag.

Fredagen var den sita dagen. Workshoparna avslutades och medlemsmöte hölls. I matsalen fick alla pynta sina bord riktigt vackra inför middagen på kvällen. I Koncerthusets foyer bjöds på ”velkomstdrink og gruppefotografering”. Festmiddag följde. Stämningen var fin, Peter Sövad piano och Simon Vikström violin underhöll hela kvällen. Sorlet av prat och skratt tog aldrig slut. Meningen var att middagen skulle avslutas med ”Auld Lang Syne” ute runt trädet på innergården men regnet hade kommit efter en hel veckas soliga dagar. En vecka går fort med fullspäckat program. Nu dröjer det åter ett år till nästa möte, vilket ordnas i Mariehamn av den finländska gruppen. Tack Marielyst och alla som var med.

Marianne Huotari

 

Pensionärer från Finland, Sverige, Norge, Färöarna och Danmark in Höjskolen Marielyst den 13  - 19 augusti för ett  seminarium med omväxlande program.


 

 

 

På vägen hem från konstmuseet hade vi fikapaus i Nysted. Busschauffören och reseledarna plockade fram kaffe och kaka ur bagaget medan vi tittade oss omkring, satte oss långs vägen och tittade ut över havsviken.

 

Kyrkobesök hör till seminarierna. Våra reseledare hade fiolen och basfiolen med och bjöd på musik. Elmelunde kirke på bilden var nyrestaurerade med speciella och vackra takmålningar.

 

 

 

Vi besökte bl a Fuglsang konstmuseum, utställning med huvudsakligen danska konstnärers verk. I den omkringliggande parken växte rekordstora tuijor. Inne i ett ”tuijasnår” ställde sig en av ledarna, Kåre Lind, och spelade flöjt för oss. Trollflöjten kan inte bli mera äkta.

 

 

Efter Elmelund körde vi vidare mot Möns klintar, det var en upplevelse att se kalkstensbergen lysa vita i solen
 

 

 

Fjärilsbusken imponerade, den blommade vackert och lockade till sig fjärilar av olika arter.

 

 

Alla bilderna från sommaren 2014 resa till Färöarna finns i bildgalleriet nere på denna sida.

 

?

?

?

Fotograf: Anders Svartbäck. Klicka bilderna så får du dem större.

 

 

?

 

 

 

Syfte och verksamhetsformer

Föreningens syfte är att främja social och kulturell verksamhet bland pensionärer i de nordiska länderna. Föreningen är en ideell, i partipolitiska och religiösa frågor obunden organisation.


Föreningen fullföljer sitt syfte genom att
– förmedla kunskap om de nordiska ländernas historia, seder och bruk
– ge inblick i de nordiska ländernas kultur, natur och samhällssystem
– befrämja förmågan att kommunicera på de nordiska språken
– knyta vänskapsband mellan nordiska pensionärer
– ordna seminarier med föredrag, studiebesök, exkursioner och grupparbeten.

 

God Tid 6/2011

 

?

Klicka texten här ovan och läs mera och se bilderna i God Tid 6/2011